2024. február 08. 16:57 - geography

Salar de Uyuni - Bolívia

Délnyugat Bolíviában található a világ legnagyobb kiterjedésű és a legmagasabban fekvő felszíni sómezeje, ez a Salar de Uyuni. Mintegy tizennyolc Balatonnyi területen (10582 km²), az Andok hegyvonulatai közt fekszik 3656 méterrel a tengerszint felett. Mivel időszakosan néhány centiméteres víz borítja sós mocsárként, illetve mikor ki van száradva sós sivatagként is meg lehet határozni.

uyuni1.jpg

A terület időjárása nem meglepő módon nagyon szélsőséges nappal a hőmérséklet a 40 fokot, a talaj hőmérséklete pedig a 60 fokot is elérheti! Éjszaka, pedig egészen -10 fokig is lehűlhet. A talajt mindenhol só borítja, több helyen 120 méter vastagan. Ezen a területen körülbelül 64 milliárd tonnányi só halmozódott fel, amiből évente 25 ezer tonnát termelnek ki. 

piles_of_salt_salar_de_uyuni_bolivia_luca_galuzzi_2006_a.jpg

 A pleisztocén korban, itt hullámzott a hatalmas méretű Ballivián-tó, mely a Bolíviai-magasföld teljes jelnlegi területét beborította. A Ballivián-tó kiszáradása után jött létre a máig létező Titicaca-tó, illetve a mára már kiszáradt Minchin-tó. A Minchin-tó tovább zsugorodása során két most is létező sóstó jött létre a Poopó-tó és az Uru-uru, valamint két időszakosan vékony vízréteggel borított sómező a Coipasa és az Uyuni. 

15881952523_71737a2242_h.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geogr4phy.blog.hu/api/trackback/id/tr518320753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása